5 nasvetov za varno uporabo socialnih omrežij

Objavljeno 18 decembra, 2020

Uporabljajte različna gesla za vsak račun posebej

Zelo pomembno je, da ne uporabljate isto geslo za Twitter, Facebook, Instagram in ostala socialna omrežja. Z uporabo istega gesla hekerjem omogočate lažji dostop do vseh računov. Če uporabljate isto geslo za vse račune, ste varni le toliko kot je varna storitev, ki jo uporabljate.

Redno pregledujte vašo elektronsko pošto

Kako prihaja do spletnih napadov na socialnih omrežjih? Običajno napadalci pošljejo sporočilo ali e-mail s priponko v imenu vašega prijatelja. Odkrijejo od koga pričakujete mail in nato to izkoristijo za vdor na vaš račun. Takšen socialni inženiring so poizkusili v nekaterih medijskih hišah in vladnih organizacijah, tako da se ne zavajajte da so potrebne posebne metode za vdor v račun na družbenem omrežju.

Ne bodite preveč osebni

V socialnem inženiringu prevaranti izbrskajo kakršnokoli informacijo o vas, kot je recimo datum rojstva, izobrazba, hobiji, ter to izkoristijo za lažji vdor v vaš račun. Samo predstavljajte si kako je nekomu lahko odkriti odgovore na varnostna vprašanja, kot so: ime vašega prvega hišnega ljubljenčka ali končane šole z vašega profila ipd., s katerimi si lahko pridobijo dostop do vašega računa. Uporabljajte svoj profil čim bolj privatno in previdno, dobro premislite preden javno izpostavljate podrobnosti iz vašega zasebnega življenja.

Zaklenite vaš mobilni telefon

Vaš telefon lahko konča v rokah nekega tujca, ki ima dostop do vašega računa na socialnem omrežju. Ne gre se samo za lažne posodobitve, ko bodo prejeli vaš e-poštni naslov, bodo usmerili vaše prijatelje na svoj profil kot vabo in vam celo spremenili geslo. Da bi vsiljivcu čim težje omogočili dostop do vašega mobilnega telefona, morate na telefonu vedno omogočiti zaklepanje z geslom ter nastaviti časovni interval za zaklepanje.

Uporabljajte opcijo “blokiranje”

Ne ignorirajte povezav, ki vam jih prevaranti pošljejo, temveč zaradi drugih, ki niso informirani prijavite račun. Osebje, ki je zadolženo za to, bo to preverilo in če bo dovolj prijav bodo trajno odstranili profil. To ne bo zaustavilo prevarantov, da bodo ponovno poskušali vdreti v vaš račun, vendar jih bo vsaj nekoliko oviralo pri tem.


2019 - 2022 © sancom.si
crosscross-circlearrow-left-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram