Izsiljevalski virus

Izsiljevalski virus je oblika škodljive opreme (malware), ki uporabniku popolnoma onemogoči dostop do vsebine oz. datotek. Osnova pri izsiljevalskih virusih je ta, da zašifrirajo vsebino datotek, tako da se pretvorijo v neberljivo obliko. Ponoven dostop mu nepridipravi omogočijo v zameno za denarno nadomestilo, ki običajno znaša tudi do nekaj tisoč evrov. Pomembno je poudariti, da oškodovanci pogosto kljub plačani odkupnini ostanejo brez podatkov. Gre za zelo nevarno obliko okužbe, kajti v primeru da uporabnik ali podjetje nima rednih varnostnih kopij, je lahko škoda katastrofalna.

Kako se širi izsiljevalski virus?

Ena najpogostejših metod je lažno predstavljanje, kjer napadalci poskušajo prevarati žrtve, da odprejo okužene priponke ter povezave, ki se nahajajo v poštnem sporočilu. V tehniki lažnega predstavljanja napadalec uporabi e-poštna sporočila, ki pogosto izvirajo iz zaupanja vrednega vira ali znane blagovne znamke, ki na prvi pogled izgleda verodostojno v resnici pa gre za ponarajeno sporočilo.

Brezplačna analiza

Posredujte nam vsaj 3 poškodovane oz. zašifrirane datoteke (jpeg, docx, pdf...). Z klikom na spodnji gumb boste preusmerjeni na našo oblačno storitev. Po dokončanem nalaganju nas obvestite po e-pošti ali telefonu, da vam posredujemo rezultat analize.
Naloži datoteke

Preventiva proti izsiljevalskemu virusu?

Ker je izsiljevalska zlonamerna programska oprema dandanes zagotovo najhujša spletna nevarnosti prav zaradi škode, ki jo povzroča, so preventivni ukrepi še kako nujni. V nasprotnem primeru lahko popolnoma izgubite vse pomembne podatke.

Ključno priporočilo je varnostna kopija brezpovezavna ali v oblaku. Pri tem scenariju je obnovitev sestavljena iz odstranjevanje izsiljevalskega trojanskega virusa in prenosa podatkov iz lokacije shranjene varnostne kopije.

Izsiljevalski virus lahko uniči vse podatke vašega podjetja

Si predstavljate da v enem trenutku izgubite 10-letno delo? Da je to še kako možno pričajo številni primeri podjetji, ki so se znašli pred takšno katastrofo.

Podatki kažejo da se v vsakem petem podjetju zaustavi poslovanje ob okužbi z izsiljevalskim virusom.

Marca 2016 je bolnišnico v Ottawi prizadel izsiljevalski virus, ki je okužil več kot 9.800 računalnikov. V tem konkretnem primeru napad ni imel širših posledic, kajti ekipa iz IT sektorja je pripravila načrt za ponovno obnavljanje podatkov iz tki. varnostnih kopij.

2019 - 2022 © sancom.si
crosscross-circlearrow-left-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram